dimarts, 19 de novembre del 2013

António Marujo a Barcelona


Tinc el convenciment que la tasca de l’editor consisteix fonamentalment a detectar veus. Bones veus. Veus de casa, però també veus de fora. Perquè no hem de llegir només els autors que tenim a prop; també val la pena treure el cap per veure què ens aporten els millors autors de la resta del món.

L’any 2004 es va celebrar a Barcelona el Parlament de les Religions del Món. Allà, la Inês i jo vam conèixer dos intel·lectuals portuguesos de primer ordre: el periodista António Marujo i el dominic Bento Domingues. Marujo és probablement el millor periodista portuguès especialitzat en religió. Durant anys, tot gran intel·lectual vinculat al món religiós que passava per Lisboa era indefectiblement entrevistat per Marujo per a les pàgines del diari lisboeta Público. Altres entrevistes les va fer en els seus desplaçaments com a enviat especial del diari. Així, va poder entrevistar el dalai lama, Hans Küng, Raimon Panikkar o el germà Roger de Taizé. O biblistes com Johann Baptist Metz, Jürgen Moltmann, José Antonio Pagola, Michel Quesnel, José Tolentino Mendonça, Gianfranco Ravasi i Carlos Gil Arbiol. O el músic Jordi Savall i l’escriptor Erri de Luca. O el bisbe Jacques Gaillot. O teòlegs com Leonardo Boff, Juan Masiá o Juan José Tamayo. O l’historiador Andrea Riccardi, el germà Alois de Taizé, l’abbé Pierre, les teòlogues Lavinia Byrne, Joan Chittister, Anne Nasimiyu i Asma Barlas. O l’abat Josep M. Soler. O el citat dominic Bento Domingues.

António Marujo
Les entrevistes a tots aquests personatges sens dubte singulars apareixen aplegades al llibre Diálogos con Dios de fondo, que acabem de publicar i que demà dimecres arriba a totes les llibreries. Cadascun dels entrevistats té un interès enorme. Cadascun és una «veu» singular, amb alguna cosa a dir-nos. És un llibre que es complementa molt bé amb Cincuenta intelectuales para una conciencia crítica, de Juan José Tamayo. Amb tots dos llibres a la mà, un pot fer-se un mapa força precís del panorama intel·lectual d’avui, de quines són les veus amb voluntat transformadora i crítica de la nostra societat i les nostres religions.

Aquesta setmana, António Marujo serà a Barcelona. Avui dimecres presentarà el seu llibre a la llibreria Claret, amb dos presentadors que coneixen molt bé el gènere de l’entrevista: Laia de Ahumada (autora de les vint entrevistes que van donar lloc al llibre Monges) i Lluís Amiguet (un dels tres periodistes que fan diàriament l’entrevista de la Contra de La Vanguardia). I demà dijous serà un luxe comptar amb António Marujo i Arturo San Agustín al Monestir de Pedralbes, per parlar de «La religió a l’espai públic».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...